Mad under Besættelsen: Krigen krævede kreativitet i køkkenet

0
20505
Mad under besættelsen: Ifølge Nationalmuseets beskrivelse viser dette billede syltning af asier i 1941. Fotokilde: Nationalmuseet, Danmark. Fotograf/skaber: Bent Mann. Licens ifølge Nationalmuseet: No known rights.
Mad under besættelsen: Ifølge Nationalmuseets beskrivelse viser dette billede syltning af asier i 1941. Fotokilde: Nationalmuseet, Danmark. Fotograf/skaber: Bent Mann. Licens ifølge Nationalmuseet: No known rights.

For at få ordentlig mad under Besættelsen trods varemangel og rationering måtte de danske husmødre være opfindsomme i køkkenet. Den danske natur blev et gratis spisekammer med rødder, bær, mågeæg og planter fra grøftekanten.

Anden Verdenskrig betød varemangel og rationering for den danske befolkning, hvilket gjorde det til en udfordring at få dagligdagen til at fungere.

Kød, kaffe, brød, smør, gas og mange andre dagligdagsprodukter blev begrænset, og de danske familier – især husmødrene – måtte være kreative for at sikre den nødvendige ernæring.

En af løsningerne blev den danske natur. Her kunne man finde gratis mad til at erstatte mangelvarerne, og retter som måger i karry, grøftekantsfrikadeller og skvalderkålskarbonader kom på de danske middagsborde.

Du kan se en liste med opskrifter fra 2. Verdenskrig her.

Kogebøger, opskrifter og vejledninger blev udgivet under krigen

Igennem alle krigens år udsendte Statens Husholdningsråd materiale til hjælp for befolkningen. Eksempelvis gav pamfletter husmødrene råd til, hvordan de kunne få ressourcerne til at række i køkkenet.

Stribevis af kogebøger med kreative opskrifter blev udgivet. Og mange af tankerne bag de kreative retter kan ses i den moderne madlavning i dag.

“Man kan drage mange madmæssige paralleller til tiden omkring besættelsen og tankerne bag det nye nordiske køkken. Under besættelsen udkommer der en del kogebøger, som opfordrer folk til at gå ud i naturen og plukke vilde bær og urter, samle mad i grøftekanten og eksempelvis bruge mågeæg. Forskellen var, at det var ikke noget, som husmødrene gjorde med egen god vilje. Det var de tvunget til,” fortæller madhistoriker Nina Bauer til Politiken.

Læs også: Interessante podcasts om dansk madhistorie

Vores gamle Danmark og Rodvild sætter fokus på madlavning under Anden Verdenskrig

Vores gamle Danmark vil i samarbejde med naturbloggen Rodvild dykke ned i denne del af besættelseshistorien og fortælle om, hvordan danskerne under Anden Verdenskrig måtte være kreative i køkkenet.

denne side vil vi samle opskrifter, artikler og andet materiale om madlavningen under Besættelsen. Du vil også der kunne følge med, når vil selv prøver at lave retterne fra dengang i et forsøg på at opleve lidt af, hvad rationeringen betød for befolkningen.

I Facebook-gruppen “Madlavning under Anden Verdenskrig – Opskrifter og tips fra Besættelsen” vil vi løbende dele artikler, fotos, beretninger og andet interessant materiale om emnet. Vi håber, at andre også har lyst til at bidrage med spændende opslag og måske endda egne beretninger fra dengang.

Du kan finde Facebook-gruppen via dette link:
https://www.facebook.com/groups/1849124145390666

Artiklen fortsætter efter nedenstående billede.

Under Folkestrejken i 1944 blev gas-, el- og vandforsyningen afbrudt, hvilket yderligere besværliggjorde dagligdagen for befolkningen. I billedet ovenover ses madlavning på et improviseret kogested ved Ryparken i København.

Kilde til dette fotografi: Nationalmuseet, Danmark
Fotograf/skaber: Curt Arne Jørgensen

Licens: No known rights

Læs mere om mad under Besættelsen

Hvis du allerede nu har lyst til at læse mere, så kan du herunder se links til en række udvalgte artikler og blogindlæg, som fortæller mere om mad under Besættelsen.

Listen vil løbende blive opdateret.

Politiken.dk: Danskerne overlevede krigen med vilde bær og mad fra grøftekanten

Politiken.dk: 4 retter der mættede danskerne under besættelsen

Natmus.dk: Det rationerede køkken

Bog om madlavning under 2. Verdenskrig (annoncelinks)

Husmor i en rationeringstid - køkkenliv under besættelsen af Dorthe Chakravarty. Foto: Søren Kjær

Husmor i en rationeringstid – køkkenliv under besættelsen af Dorthe Chakravarty
Bogen kan købes hos Saxo.com her (annoncelink).
Og hos Bogreolen.dk her (annoncelink).