Bliv klogere på modstandsbevægelsen i Danmark under Besættelsen i artiklen her, hvor du blandt andet kan se videointerviews med tidligere modstandsfolk.
Den danske modstandsbevægelse udførte under 2. Verdenskrig blandt andet sabotage, likvideringer og andre aktioner samt produktion og udgivelse af illegal presse i deres kamp mod den tyske besættelsesmagt.
85.000 personer deltog i større eller mindre grad i modstandskampen i Danmark ifølge Frihedsmuseets registreringer. Ifølge natmus.dk blev 102 danske frihedskæmpere henrettet efter tysk krigsretsdom i løbet af Anden Verdenskrig.
I denne artikel vil jeg løbende samle relevante oplysninger og henvisninger til interessant materiale om den danske modstandskamp under 2. Verdenskrig. Arbejdet med artiklen er dog først lige gået i gang, så kontakt mig meget gerne via Vores gamle Danmarks facebookside, hvis du kender til materiale eller viden, som mangler i denne artikel.
Som en introduktion til denne artikel om den danske modstandsbevægelse, kan du se nedenstående korte dokumentarfilm med titlen ‘Denmark Fights for Freedom’. Den blev udgivet i 1944 og viser blandt andet filmoptagelser af modstanden mod den tyske besættelsesmagt.
Artiklen fortsætter efter videoen.
Læs om filmens oprindelse (herunder også om ophavsrettigheder) her.
Modstandsgrupper og -organisationer under Besættelsen
Modstandsbevægelsen bestod af mange forskellige grupper og organisationer. Herunder kan du læse mere om et udvalg af dem. Jeg vil med tiden tilføje flere til listen.
- BOPA (BOrgerlige PArtisaner)
BOPA var en af de største danske sabotageorganisationer under Anden Verdenskrig. De stod blandt andet bag et stort antal sabotageaktioner og udførte også en del likvideringer. Gruppen hed oprindeligt KOPA (KOmmunistiske PArtisaner). Læs mere om BOPA i artiklen her. - Churchillklubben
Mange af Churchillklubbens medlemmer var helt unge skoledrenge, men alligevel var de blandt landets første modstandsfolk. Læs mere om Churchillklubben her. - Holger Danske
Holger Danske blev dannet i 1943. Modstandsorganisationen foretog omkring 100 sabotageaktioner og cirka 200 likvideringer af stikkere. 64 af organisationens medlemmer mistede livet. Læs om modstandsgruppen her. - Den Danske Brigade
Militærenheden Den Danske Brigade (også kendt som DANFORCE) blev oprettet i Sverige i 1943 og talte blandt andre danske frihedskæmpere, militærfolk og jøder, som var flygtet fra Danmark. Læs mere om Den Danske Brigade her. - A/S Gruppen
A/S Gruppen var en modstandsgruppe med tilknytning til Randers, som blandt andet foretog jernbanesabotage, fabrikssabotage, våbenmodtagelse og våbentransporter. Læs mere om denne jyske modstandsorganisation her og her. Længere nede i denne artikel kan du se en video, hvor Ebba, der var kurér i A/S Gruppen, fortæller om befrielsen. - Hvidstengruppen (også skrevet Hvidsten Gruppen)
Hvidstengruppen må være en af de mest berømte modstandsgrupper fra besættelsestiden. Gruppen modtog nedkastninger af blandt andet faldskærmsagenter, våben og sprængstof. Otte af Hvidstengruppens medlemmer blev henrettet den 29. juni 1944. Læs mere om modtagegruppen her. - Ringen
Læs mere om modstandsorganisationen Ringen her og her. - Studenternes Efterretningstjeneste (S.E.)
Studenternes Efterretningstjenestes modstandsarbejde bestod blandt andet af illegal presse, at indsamle militære efterretninger og transport til Sverige. Studenternes Efterretningstjeneste hjalp i oktober 1943 med at transportere jøder til Sverige. Læs mere om gruppen her og her. - SOE
Læs om SOE’s rolle i modstandskampen her. - Frihedsrådet (Danmarks Frihedsråd)
- Frit Danmark
- Samsinggruppen (også skrevet Samsing-Gruppen)
- Dansk Samling
- Aagaardgruppen
- L-grupperne
- Den lille Generalstab
Udvalgte aktioner udført af modstandsbevægelsen
Modstandsbevægelsen foretog talrige aktioner i deres kamp mod besættelsesmagten. Eksempelvis blev der udført 2.801 industrisabotager og 1.526 jernbanesabotager i Danmark under besættelsen.
Herunder kan du læse mere om udvalgte aktioner gennemført af frihedskæmpere under og umiddelbart efter Besættelsen.
- 24. august 1943: Modstandsfolk fra Holger Danske foretager sprængning af Forum på Frederiksberg i København
Læs mere om aktionen her. - 22. juni 1944: BOPA angriber Riffelsyndikatet
Læs om BOPAs angreb på våbenfabrikken Dansk Industri Syndikat (også kaldet Riffelsyndikatet) i Københavns Nordhavn her. - 5. maj 1945: Modstandsfolk angriber sommerhus med hjemmebygget tank
En gruppe frihedskæmpere medbragte en hjemmelavet kampvogn, da de skulle arrestere den berygtede Lorentzen-gruppe. Læs om den blodige aktion og panservognen V3 i denne artikel.
Modstandsbevægelsen efter krigen sluttede
Den 5. maj 1945 trådte den tyske kapitulation i Danmark kraft, og danskerne kunne med glæde fejre befrielsen.
Efter at have kæmpet i skjul under krigen blev den danske modstandsbevægelse i befrielsesdagene nu en del af gadebilledet i landets byer, hvor man blandt andet kunne kende dem på frihedskæmperarmbindet.
Modstandsbevægelsen havde i længere tid forberedt sig på at hjælpe de allierede styrker i en eventuel slutkamp mod den tyske besættelsesmagt. På trods af flere blodige episoder blev den tyske kapitulation i Danmark dog relativ fredelig.
Efter Befrielsen blev modstandsfolkenes opgave derfor især at sikre ro og orden samt foretage arrestationer af eksempelvis stikkere og personer, der havde samarbejdet med besættelsesmagten.
Modstandskvinde fortæller om befrielsen
I videoen herunder optaget af Vores gamle Danmark kan du møde modstandskvinden Ebba Hjortshøj Rasmussen (født Sørensen). Hun fortæller, hvordan hun fik nyheden om befrielsen og senere kravlede op på en statue af nationalhelten Niels Ebbesen i Randers for at sætte en blomsterbuket fast.
Ovenstående video er udgivet på YouTube-kanalen Vores gamle Danmark. Se videoen på YouTube her.
Kendte og mindre kendte modstandsfolk
En lang række af de danske frihedskæmpere blev efterfølgende kendt for deres indsats i kampen for et frit Danmark. Nogen blev ligefrem berømte, mens andre ikke fik den store opmærksomhed, selvom de måske fortjente det.
Herunder kan du finde et udvalg af en række berømte og mindre kendte modstandsfolk, som du kan læse mere om.
Modstandsmænd i frihedskampen
- Jørgen Haagen Schmith kendt som ‘Citronen’
‘Citronen’ blev dræbt i en voldsom skudveksling med tyske soldater. Du kan læse mere i denne artikel om Citronen og hans sidste kamp. - Bent Faurschou-Hviid kendt som ‘Flammen’
Man kan næsten ikke nævne ‘Citronen’ uden at tænke på hans makker ‘Flammen’. Bent Faurschou-Hviid var blandt andet involveret i sprængstofattentater og likvideringer. Læs mere om ‘Flammen’ her. - Erik Lauritzen
Det lykkedes Erik at stikke af fra Frøslevlejren, hvor han var indespærret. Læs mere om og se en video med modstandsmanden her.
Modstandskvinder deltog også i kampen mod besættelsesmagten
Modstandsbevægelsen bestod ikke kun af mænd. Mange kvinder bidrog også til frihedskampen. Bliv klogere på nogle af disse modstandskvinder herunder.
- Ebba Hjortshøj Rasmussen (født Sørensen)
Du kan se en video med modstandskvinden Ebba længere oppe i denne artikel. Vores gamle Danmark udgiver senere et foredrag med Ebba optaget i 2019. - Tove Manswell
Du finder en video med modstandskvinden Tove Manswell længere nede i denne artikel. Vores gamle Danmark udgiver senere et længere interviewprogram med Tove. - Rita Lauridsen
Læs om Ritas historie, og se et videoindslag med hende her.
I dokumentarserien ‘Danske modstandskvinder’ møder du flere af de kvinder, der deltog i modstandskampen. Se den her.
Interviews med tidligere modstandsfolk
En del modstandsfolk ønskede efter krigen ikke at tale om deres indsats i modstandskampen – end ikke med deres pårørende, som i mange tilfælde ikke har kendt til detaljerne af deres kæres oplevelser under krigen.
Mange frihedskæmpere har dog heldigvis fortalt deres historie til journalister og andre, og dermed kan deres vigtige vidnesbyrd formidles til eftertiden.
I denne sektion har jeg samlet interviewbidder med tidligere medlemmer af modstandsbevægelsen.
Modstandskvinden Tove Manswell fortæller om befrielsen
Vores gamle Danmark har i samarbejde med journalisterne Jon Kirketerp Jørgensen og Simon Reenberg interviewet den tidligere modstandskvinde Tove Manswell. Du kan se hende fortælle om befrielsen i videoen herunder.
Ovenstående video er udgivet på YouTube-kanalen Vores gamle Danmark. Se videoen på YouTube her.
TV 2 Lorry mødte modstandsmanden Jørgen Kieler
I videoen herunder kan du se et videoindslag fra TV 2 Lorry med den berømte – nu afdøde – modstandsmand Jørgen Kieler.
Modstandskampen i udlandet
En række danskere bidrog også til kampen mod Nazityskland fra udlandet, og de fortjener også at blive husket, selvom de måske ikke var en del af modstandsbevægelsen hjemme i Danmark.
Læs om et udvalg af disse danskere herunder.
- William S. Knudsen
Danskeren William S. Knudsen emigrerede i 1900 til USA. Her fik han en stor rolle i den amerikanske bilindustri, og under krigen fik han en væsentlig betydning for USA’s krigsproduktion. Læs om William S. Knudsen i denne artikel. - Henrik Kauffmann
Kauffmann var den danske gesandt i USA, da Danmark blev besat. I løbet af krigen trodsede han den danske regering i kampen mod Nazityskland. Eksempelvis gav han tilladelse til, at USA kunne lave militærbaser på Grønland. Du kan se Henrik Kauffmanns historie i spillefilmen Vores mand i Amerika.
Danskerne i allieret krigstjeneste og krigssejlerne fortjener også at blive nævnt i forbindelse med den danske indsats uden for Danmarks grænser under 2. Verdenskrig. Og også på Grønland blev der kæmpet mod tyskerne.
Læs også: Skoleskibet Danmark indgår i USA’s militær under 2. Verdenskrig
Spillefilm om modstandsbevægelsen
Gennem tiden er der produceret masser af danske film om de danske frihedskæmpere og deres kamp mod den nazistiske overmagt. Blandt andet kan nævnes Flammen & Citronen fra 2008, som fortæller historien om de to berømte modstandsfolk.
Modstandskampen er også behandlet i andre film som De forbandede år (2020) og De røde Enge (1945). Du kan finde flere film om modstanden mod den tyske besættelsesmagt i denne artikel.
Museer og mindesteder om modstandskampen
Flere steder i landet kan du finde museer og mindesteder, der fortæller om og minder besættelsestiden og den danske modstandsbevægelse. Her er en kort liste:
- Frihedsmuseet i København
Læs mere om museet her. - Besættelsesmuseet i Aarhus
Museet åbner i 2020. Læs mere her. - Mindelunden Ryvangen i Hellerup
Læs om mindestedet her. - Frøslevlejrens Museum i Padborg
Mange tilfangetagne modstandsfolk blev sendt til Frøslevlejren, som i dag er et museum. Læs mere her. - Egholm Museum i Kr. Hyllinge
Læs mere om museets udstilling om modstandsbevægelsen her.
Læs også: Du kan se en liste med historiske museer i København i artiklen her.
Podcasts om frihedskampen i Danmark
Det findes mange gode podcasts, som fortæller forskellige dele af historien om den danske modstandsbevægelse under krigen. Herunder kan du se en kort liste med podcasts, som vil gøre dig klogere på frihedskampen.
- ‘Den dræbte sabotør’ fra Lokalavisen Aarhus
I fem afsnit fortæller denne podcast historien om den aarhusianske modstandsmand Willy Schmidt, der blev dræbt i en ildkamp under en sabotageaktion. Læs mere om og hør podcasten her. - ‘Den sidste modstandsmand’ fra DR
I denne podcastserie kan du høre om frihedskæmperen Knud Christensen, der som teenager gik ind i modstandsarbejdet. Find podcasten her. - Podcasten Danmark med Svend Erik Nielsen
Modstandsmanden Svend Erik Nielsen bliver interviewet i dette afsnit af Podcasten Danmark, som du kan høre her.
Læs også: Podcasts om Danmark og danskere under Anden Verdenskrig
Bøger om den danske modstand under 2. Verdenskrig
Hvis du vil læse mere om den danske modstandsbevægelse under besættelsen, så vil det være oplagt at starte med Niels-Birger Danielsens bogserie ‘Modstand’, som du kan læse mere om i denne artikel med tips til bøger om modstandsbevægelsen.
Kilder til oplysninger om modstandsbevægelsen
I nedenstående kilder kan du selv søge viden og oplysninger om blandt andet specifikke modstandsfolk, sabotageaktioner og fanger i Frøslevlejren.
Interaktivt danmarkskort over sabotageaktioner og nedkastninger
Frihedsmuseets har lavet et digitalt, interaktivt kort over sabotageaktioner og nedkastninger i Danmark, som du kan gå på opdagelse i her. Læs mere om det digitale kort her.
Frøslevlejrens fangekartotek
Mange tilfangetagne modstandsfolk blev interneret i Frøslevlejren. Du kan søge oplysninger om fanger i fangelejren her.
Find oplysninger om medlemmer af modstandsbevægelsen i database
I Frihedsmuseets modstandsdatabase kan du søge oplysninger om danske frihedskæmpere. Du finder databasen her.
Har du selv oplysninger om frihedskæmpere?
Var nogen i din familie eller omgangskreds involveret i modstandsarbejde under Anden Verdenskrig? Eller har du oplysninger om andre, der var?
Hvis du har lyst til og mulighed for at dele deres historie, så bidrag meget gerne med din viden og eventuelt materiale i facebookgruppen “Danmark og danskere under Anden Verdenskrig”, så vi alle kan blive klogere på de mænd og kvinder, der i forskellig grad deltog i modstandskampen under den tyske besættelse af Danmark.
Spørgsmål og svar om modstandskampen
102 danske frihedskæmpere blev i løbet af 2. Verdenskrig henrettet efter tysk krigsretsdom ifølge natmus.dk.
Ifølge Frihedsmuseets registreringer af danske modstandsfolk så deltog hele 85.000 personer i større eller mindre grad i modstandskampen i Danmark.
102 danske frihedskæmpere blev ifølge natmus.dk henrettet efter tysk krigsretsdom. Også ifølge natmus.dk blev 500 modstandsfolk “Dræbt i kamp, ved vådeskud etc.”, mens 260 mistede livet i koncentrationslejr (disse to tal er muligvis cirkatal ifølge teksten i linket). Bemærk: Jeg er i tvivl om, hvorvidt disse tal dækker det samlede antal dræbte modstandsfolk. Kontakt mig meget gerne, hvis du ved mere.
Cirka 14.000 frihedskæmpere blev arresteret af tyskerne ifølge denstoredanske.lex.dk.
Ifølge denstoredanske.lex.dk måtte lidt mere end 10.000 frihedskæmpere tage flugten til Sverige.