Den Danske Brigade kommer i blodig ildkamp i befrielsesdagene

0
10615
Tropper fra Den Danske Brigade marcherer her på Strøget i København i maj 1945. Kilde til dette fotografi: Nationalmuseet, Danmark. Fotograf/skaber: Reklamefotograf Knud Rading, Jernbanegade 4, København V. Licens ifølge Nationalmuseet: No known rights
Tropper fra Den Danske Brigade marcherer her på Strøget i København i maj 1945. Kilde til dette fotografi: Nationalmuseet, Danmark. Fotograf/skaber: Reklamefotograf Knud Rading, Jernbanegade 4, København V. Licens ifølge Nationalmuseet: No known rights

Den Danske Brigade var en militærenhed oprettet i det neutrale Sverige under 2. Verdenskrig. Efter Befrielsen blev flere medlemmer dræbt i kamp i København.

I 1943 blev Den Danske Brigade også kendt som DANFORCE oprettet i Sverige. Militærenheden bestod blandt andet af danske modstandsfolk, militærpersoner og cirka 750 jøder, som var flygtet fra det besatte Danmark.

Styrken modtog intensiv militærtræning i blandt andet bykamptaktikker som forberedelse på en indsættelse i Danmark. Efterhånden voksede styrken til cirka 5.000 personer.

Brigaden havde endda en flystyrke og en flåde med flere af det danske søværns skibe, som var undsluppet til Sverige efter bruddet med samarbejdspolitikken den 29. august 1943.

Også civile fartøjer – blandt andet to af DSBs isbrydere – formåede i løbet af besættelsen at slippe forbi de tyske styrker og nå til Sverige, hvor de var til rådighed for Den Danske Brigade.

Læs også: William S. Knudsen blev generalløjtnant og erhvervslegende i USA

Den Danske Brigade kommer i ildkamp efter Befrielsen

Da Tyskland kapitulerede den 5. maj 1945, blev brigaden hurtigt sendt over sundet og gik i land i Helsingør, hvor de blev modtaget med jubel.

Du kan se den danske militærenheds ankomst til Helsingør i filmen herunder, som er udgivet på filmcentralen.dk, hvor du også kan læse mere om optagelserne. Artiklen fortsætter efter videoen.

Men indsættelsen af de danske styrker forløb ikke uden modstand. Da de danske styrker ankom til hovedstaden, blev de angrebet.

Om aftenen den 6. maj var brigadens 4. bataljon nået til Jagtvej i København. Pludselig blev militærenheden beskudt fra de omkringliggende hustage, hvor danske nazister fra HIPO-korpset havde forskanset sig til en sidste kamp.

De danske tropper besvarede skuddene, og den følgende ildkamp blev blodig. Tre soldater fra Den Danske Brigade mistede livet, og 14 blev lettere såret. Fem kollaboratører blev dræbt og fire taget til fange.

Brigaden blev flere gange efterfølgende angrebet i København.

Læs også: Modstandsmanden Citronen omkommer efter flere timers ildkamp med tyske soldater

Du kan se den danske militærenhed blive modtaget med jubel i filmen herunder fra filmcentralen.dk. Artiklen fortsætter efter videoen.

Læs mere om optagelserne her.

Den Danske Brigade bliver opløst

Efter brigadens ankomst til Danmark løste styrken blandt andet sikkerheds- og bevogtningsopgaver. Den 10. juli 1945 blev Den Danske Brigade officielt opløst.

Brigadens tre soldater, der blev dræbt under skyderiet på Jagtvej, var Hirsch Leib Zneider, Freddy Helge Otto Mønsted og Arne Olesen. Der er efterfølgende blevet rejst en mindesten for de tre omkomne.

Hvad synes du, vi skal huske om Den Danske Brigade? Bidrag meget gerne med dine tanker og viden i kommentarsporet til dette Facebook-opslag, så vi alle kan blive klogere på deres indsats. Hvis du kan bidrage med links til andre relevante artikler eller materiale, er det også meget værdsat.

Se også: Podcasts om Danmark og danskere under Anden Verdenskrig

Find mere materiale om DANFORCE

Du kan læse mere om brigaden på Wikipedia her.

Læs mere i Bent Blüdnikows artikel »Vi ville ikke få nogen chance for at komme hjem og slås« på berlingske.dk her.

Du kan se flere filmoptagelser og høre mere om den danske militærenhed i en dokumentarfilm fra 1946, som du kan finde her.