Interessante podcasts om dansk madhistorie

0
201
Madhistorie: Udendørs madlavning under Folkestrejken i København i 1944. Se en liste med podcasts om dansk madhistorie i denne artikel. Kilde til dette fotografi: Nationalmuseet, Danmark. Fotograf/skaber: Curt Arne Jørgensen. Licens ifølge Nationalmuseet: No known rights.
Madhistorie: Udendørs madlavning under Folkestrejken i København i 1944. Se en liste med podcasts om dansk madhistorie i denne artikel. Kilde til dette fotografi: Nationalmuseet, Danmark. Fotograf/skaber: Curt Arne Jørgensen. Licens ifølge Nationalmuseet: No known rights.

Se liste med interessante podcasts om dansk madhistorie i artiklen her, og bliv klogere på mad og madlavning gennem Danmarks historie.

I artiklen her har jeg samlet en række interessante podcast om dansk madhistorie. Du kan blandt andet blive klogere på madens historie under 1. Verdenskrig, rugbrødets historie, madpakker, koldskål og meget mere.

Hvis du kender til andre interessante podcasts om madens historie i Danmark, så tilføj meget gerne et link i Facebook-gruppen “Historisk madlavning – Mad og drikke gennem danmarkshistorien”, som du kan finde her. Jeg vil løbende tilføje nye podcasts til listen herunder.

Podcasts om dansk madhistorie

De første podcasts om dansk madhistorie, som jeg vil præsentere, er produceret af historiker og journalist Dorthe Chakravarty.

Dorthe Chakravarty er forfatter til bogen “Husmor i en rationeringstid – køkkenliv under besættelsen” og har produceret en række podcasts – herunder flere om madhistorie, som jeg vil præsentere to af herunder.

Herefter følger andre podcasts om madens historie i Danmark.

Kampen om maden af Dorthe Chakravarty

Danmark var neutral under 1. Verdenskrig, men det betød ikke, at vi var uberørte af den store katastrofe herhjemme.

I denne podcast kan du høre om madens historie i Danmark under Den Store Krig.

Podcasten kan også høres på SoundCloud her eller i din foretrukne podcast-app.

Læs også: 1. Verdenskrig: 6.000 sønderjyder dræbt under tysk flag

Ilden, komfuret og den danske madkultur af Dorthe Chakravarty

I denne podcast kan du blandt andet blive klogere på udviklingen i de danske køkkener og madkultur fra 1600-tallet og frem, når museumsinspektør Gitte Behr viser historiker og journalist Dorthe Chakravarty rundt på frilandsmuseet Hjerl Hede.

Podcasten kan også høres på SoundCloud her eller i din foretrukne podcast-app.

Du kan høre flere podcasts fra Dorthe Chakravarty her.

Frk. Kræsen: Nordisk madkultur – dansk mad

Lær blandt andet om rugbrødets historie, madpakker og gamle kålhaver i denne podcast om dansk madkultur lavet af den svenske madjournalist og madblogger Linn Katarina Grubbström. Programmet er på dansk.

Find podcasten her.

Dette afsnit om dansk mad er en del af en serie om nordisk madkultur, som du kan læse mere om her.

Før vi spiser: Gæst Svend Overgaard, Madhistoriker

Madhistoriker Svend Overgaard er gæst i dette afsnit af podcast-serien “Før vi spiser” af madskribent og madformidler Lars Bjerregaard. Temaet for dette afsnit er ”Mad og Ritualer”.

Find og læs mere om programmet her.

Læs også: Mad under Besættelsen: Krigen krævede kreativitet i køkkenet

Hør flere podcasts om dansk madhistorie i serien Madarkivet

I podcast-serien Madarkivet kan du blandt andet høre om flæsket mælk, herresovs, blommet mælk og søbekål.

Madarkivets side på Spreaker.com lyder beskrivelsen af podcasten således:

“Madarkivet er en podcast om mad i gamle dage. Nichlas og Nikolaj graver dybt i arkiverne, finder obskure opskrifter fra før farfar var dreng og genskaber retter helt tilbage fra middelalderen. Det handler om råvarer og kulinarisk kulturhistorie. Et gastronomisk Indiana Jones-eventyr.”

I syvende afsnit af Madarkivet kan du høre om koldskål. Programmet kan streames direkte herunder.

Listen to “Madarkivet #7 Koldskålen” on Spreaker.

Du kan også høre programmet om koldskål direkte på spreaker.com her, og du kan finde alle afsnit af podcast-serien Madarkivet her.

Læs også: Opskrifter fra Anden Verdenskrig: Prøv danske husmødres krisemad

Bøger om dansk madhistorie

Hvis du har appetit på mere dansk madhistorie, så kan du overveje følgende bøger.

Husmor i en rationeringstid - køkkenliv under besættelsen af Dorthe Chakravarty. Foto: Søren Kjær

Husmor i en rationeringstid – køkkenliv under besættelsen af Dorthe Chakravarty (Gyldendal)
Du kan læse mere om og købe bogen hos Saxo.com her (annoncelink). Og hos Bogreolen.dk her (annoncelink).

Forsiden af bogen "Danmarks ældste kogebog 1616 - en gastronomisk tidsrejse" af Gunvor Maria Juul (Koustrup & Co).

Danmarks ældste kogebog 1616 – en gastronomisk tidsrejse af Gunvor Maria Juul (Koustrup & Co)
Du kan læse mere om og købe bogen hos Saxo.com her (annoncelink). Og hos Bogreolen.dk her (annoncelink).

Middelaldermad - kulturhistorie, kilder og 107 opskrifter af Bi Skaarup (Gyldendal)

Middelaldermad – kulturhistorie, kilder og 107 opskrifter af Bi Skaarup (Gyldendal)
Du kan læse mere om og købe bogen hos Saxo.com her (annoncelink).