Hospitalsskibet Jutlandia behandler tusindvis af soldater og civile under Koreakrigen

0
8033
På billedet her ses det danske hospitalsskib Jutlandia i Korea i 1951. Fotokilde: U.S. Navy.
På billedet her ses det danske hospitalsskib Jutlandia i Korea i 1951. Fotokilde: U.S. Navy.

Skibet Jutlandia blev i 1951 sendt til Korea for at fungere som hospitalsskib under Koreakrigen. Læs historien om skibet her.

Den 25. juni 1950 udbrød Koreakrigen, og som en del af Danmarks bidrag til FN-styrkerne i den blodige konflikt, blev skibet M/S Jutlandia ombygget og sendt afsted til Korea for at fungere som hospitalsskib for de allierede styrker.

Ombord blev indrettet fire hospitalsafdelinger med 356 senge, fire operationsstuer, røntgen-, øjen- og tandklinikker, apotek, laboratorier og specialafdelinger.

Dansk Røde Kors stod for at driften af skibet, mens staten betalte. Besætningen talte 97 plus et hospitalpersonale på 91 personer.

Jutlandia starter indsatsen som hospitalsskib

Den 10. marts 1951 begyndte Jutlandia sin opgave som hospitalsskib ved Pusan cirka 200 kilometer fra fronten.

Skibet var i tjeneste under FN-flag i 999 dage, hvor personalet behandlede 4.981 allierede soldater samt mere end 6.000 civile koreanere.

Den 27. juli 1953 sluttede Koreakrigen med underskrivelsen af en våbenhvile. Den 16. oktober samme år vendte skibet tilbage til København og ophørte med at være hospitalsskib.

M/S Jutlandia blev ophugget i 1965 i Bilbao, Spanien.

På billedet her ses M/S Jutlandia "i civil" i 1963. Ophavsmand: Maskinchef Svend Lehmann Nielsen Fotokilde: snesejler.dk // Wikimedia Commons
På billedet her ses M/S Jutlandia “i civil” i 1963. Ophavsmand: Maskinchef Svend Lehmann Nielsen Fotokilde: snesejler.dk // Wikimedia Commons

Hvis du kender nogen, der var med på M/S Jutlandia (eller måske du selv har været det), så bidrag meget gerne med din viden og historier om skibet som kommentar til dette Facebook-opslag. Så kan vi alle blive klogere på denne del af danmarkshistorien.

Find yderligere materiale om Jutlandias tjeneste i Koreakrigen

  • På YouTube kan du gratis se dokumentarfilmen “JUTLANDIA – 999 Days of Service in the Korean War”. Find filmen her.
  • Du kan læse meget mere om skibet i denne Wikipedia-artikel.
  • Bogen “Krig, kirurgi og kærlighed – en dansk læges dilemmaer og engagement i to krige” af Nina Movin fortæller historien om den danske modstandsmand Rasmus Movin, som var læge på Jutlandia under Koreakrigen. Læs mere om og køb bogen på Saxo.com her (annoncelink).
  • Du kan også læse mere om hospitalsskibet i bogen “Jutlandia. Skibet var ladet med håb – Det danske hospitalsskib i Koreakrigen” af Søren Flott. Læs mere om og køb bogen på Saxo.com her (annoncelink). Bemærk, at linket er til bogen i en e-bogsudgave.
  • Du kan også læse om hospitalsskibet samt se masser af billeder i denne artikel.

Mange kender naturligvis også Kim Larsens sang om Jutlandia. Den kan du høre herunder.

Se også: Du kan finde flere artikler om danmarkshistorien på voresgamledanmark.dk