I løbet af en enkelt nat i 1945 dræber Peter-gruppen syv personer og sårer mange flere ved en række voldsomme bombesprængninger i Aarhus.
Lidt over klokken et natten til den 22. februar 1945 bliver aarhusianerne vækket af en række store eksplosioner, der ryster byen.
To sække med i alt 16 kg sprængstof eksploderer foran Lems Bolighus på hjørnet af Ryesgade og Rosenkrantzgade, flere bomber går af med et brag på Guldsmedgade, og på Nørreport er der placeret bomber ved en skotøjsforretning og en beboelsesejendom.
Også Aarhus Teater bliver sprængt i luften i de mørke timer, som senere bliver beskrevet som en sand rædselsnat.
Mange civile bliver ofre for bomberne
Syv mennesker – en af dem et barn på seks år – bliver dræbt af bomberne og de efterfølgende brande. Blandt de overlevende er mange forbrændte eller på anden måde sårede og traumatiserede.
På billedet i toppen af artiklen kan du se brandfolk kæmpe mod nogle af de mange brande, som hærger byen efter eksplosionerne.
Læs også: Den Franske Skole blev fejlbombet: 86 børn og 18 voksne dræbt
Peter-gruppen står bag terrorattentaterne
De fleste af bombeangrebene i Aarhus denne nat blev udført af Peter-gruppen, som var en nazistisk terrorbande oprettet med det formål at hævne modstandsbevægelsens aktioner.
Peter-gruppen stod også bag en lang række andre voldsomme terrorangreb og mord under Anden Verdenskrig. I bunden af artiklen her kan du finde filmoptagelser af en anden af gruppens bombeaktioner mod civile mål.
En af de medskyldige i bombeaktionen i Aarhus var Kaj Henning Bothildsen Nielsen, som efter krigen blev dømt til døden for at have deltaget i over 50 drab og mere end 100 bombeangreb.
Aarhusianerne viser stor solidaritet efter angrebet
Som et enkelt lyspunkt i fortællingen om rædselsnatten i Aarhus den 22. februar 1945, er der efterfølgende blevet berettet om en stor solidaritet blandt aarhusianerne.
Da private borgere selv hjalp ofrene, kunne kommunens hjælpekontor registrere en meget begrænset efterspørgsel på mad og nødhjælp efter angrebet.
Mange andre danske byer blev ramt af Peter-gruppens terror under Besættelsen. Du kan læse mere om et bombeangreb på Svendborg Avis i oktober 1944, og se filmoptagelser af ødelæggelserne i Facebook-opslaget her.
Den primære kilde til teksten om Peter-gruppens angreb i Aarhus er blog.dengamleby.dk.
Vil du gerne lære mere om besættelsestiden?
Du kan finde en lang række interessante artikler, fotos og filmoptagelser om Danmark og danskere under Besættelsen på Vores gamle Danmarks temaside om Anden Verdenskrig.