Med Folkestrejken i 1944 starter københavnerne et oprør, der bliver den største danske enkeltkonfrontation mod besættelsesmagten under 2. Verdenskrig. Se filmoptagelser, fotos og andet interessant materiale om de voldsomme begivenheder i artiklen her.
I den hede sommer i 1944 starter københavnerne et oprør mod den tyske besættelsesmagt. Begivenhederne, der bliver kendt som Folkestrejken, begynder i slutningen af juni, da københavnerne indleder en generalstrejke.
Med bål, barrikader og kampe i byens gader viser københavnerne deres modstand mod den nazistiske overmagt. Besættelsesmagten truer med artilleri, mens tyske soldater og danske håndlangere skyder mod forsamlinger i byen.
Folkestrejken i København bliver den største enkeltkonfrontation mellem befolkningen i Danmark og den nazistiske overmagt under besættelsen.
Se også: Den Franske Skole blev fejlbombet: 86 børn og 18 voksne dræbt
Artiklen fortsætter efter billedet herunder.
Efter en række indrømmelser fra den tyske besættelsesmagt afsluttes strejkerne den 5. juli. På det tidspunkt er mere end 100 blevet dræbt og over 600 såret.
Den 12. juli bliver der på opfordring fra Frihedsrådet afholdt to minutters stilhed for at mindes de omkomne.
Se interessant materiale om Folkestrejken i København i 1944
I afsnittet her vil jeg samle interessant materiale om oprøret i København i sommeren 1944.
Hvis du kender til yderligere materiale, som burde være på denne liste, så gør mig meget gerne opmærksom på det i kommentarsporet til Facebook-opslaget her. Så vil jeg opdatere listen, så andre læsere kan få glæde af materialet.
Se også: Podcasts om Danmark og danskere under Anden Verdenskrig
Listen med yderligere materiale begynder efter billedet herunder.
Filmoptagelser fra oprøret i de københavnske gader
I filmen herunder kan du se filmoptagelser fra Folkestrejken i København – og få historien om, hvad der foregik i løbet af de blodige dage.
Se filmen direkte på YouTube her.
Flere filmoptagelser fra generalstrejken i København under 2. Verdenskrig
Du kan se yderligere filmoptagelser fra Folkestrejken i København i videoen herunder fra filmcentralen.dk. Optagelserne viser blandt andet varehuset Bulldog i brand nær Dronning Louises Bro.
Du kan læse mere om filmoptagelserne, og se filmen direkte på filmcentralen.dk her.
Dokumentarfilm om Folkestrejken i 1944
I nedenstående dokumentarfilm sendt første gang i 1969 kan du se historien om den københavnske folkestrejke.
Fra beskrivelsen af filmen lyder blandt andet:
“Udsendelsen skildrer folkestrejken i København, sommeren 1944, der blev en konfrontation mellem københavnerne og besættelsesmagten og mellem frihedsrådet og politikerne.”
Se dokumentarfilmen, der i følgende link har titlen “Danmark under besættelsen. Om Folkestrejken 1944” her.
Kronik om opstanden i 1944
Museumsleder ved politimuseet, Frederik Strand, har skrevet kronikken “Da danskerne sagde fra over for Hitler”, som fortæller om det voldsomme oprør i Københavns gader.
Læs den her.
Hvad synes du, vi skal huske om Folkestrejken i København? Bidrag meget gerne med din viden og eventuelt materiale i kommentarsporet til Facebook-opslaget her, så vi alle kan blive klogere på de voldsomme dage i sommeren 1944.
Du kan læse flere artikler på Vores gamle Danmarks temaside om Danmark og danskere under 2. Verdenskrig her.